Doğal Güzellik Bakımı
Doğanın bize sunduğu biçimiyle kıllanılan bitkiler, bitkisel yağlar ve öteki ürünlerle mutfakta hazırlanabilen hafif etkili bileşimlerle, bedene, sağlıklı ve göze hoş gelen bir görünüm kazandırılabilir. Genellikle kullanılan kozmetiklerin içerdiği kimyasal maddeler, yapay koku maddeleri ve bir çok katkı maddesi, sürekli kullanıldıklarında yararlı olmaktan ziyade zararlı olabiliyorlar. Kimyasal maddelerle ve yapay koku maddeleriyle sürekli birlikteliğin duyarlı kişilerde ayrıca alerjilere yol açtığı da bilinen bir gerçektir.
Doğal Hazırlanan Kozmetiklerin Faydaları Gerekli Malzemeler
Cilt bakımı ürünlerinin yapımında (örneğin kremlerde), bir taşıyıcı ve dolgu maddesi ve iyileştirici görevini üstlenen etken maddeler gerekmektedir. Doğal kozmetik ürünlerinin temel taşıyıcı maddeleri , katı yağlar ve balmumu (ve benzerleri), su, alkol ve bitkisel yağlardır.
Katı Yağlar ve Balmumu
Katı yağlar ve balmumu türevleri, preparatlara (özellikle kremlere) gerekli kıvamı kazandırırlar ve ayrıca cilde faydalı özelliklere sahiptirler. Doğa bize bu çeşitleri bitkisel ve hayvansal ürünlerle sunmakta.
Balmumu:
Arıların yaptığı bal peteklerinin eritilmesi yoluyla elde edilir. Kaliteli olmasına özen gösterilmelidir. Balmumu, cildi pürüzlerden ve yağdan arındırır.
Kakao yağı:
Beyaz-sarımtırak, oldukça katı, kırılabilir bir kütledir. Eritilirken, 36 dereceden fazla ısıtılmamalıdır. Kremlerin yumuşaklığını ve cilt tarafından çabuk emilmesini sağlar.
Lanolin:
Koyun yününden kazanılır. Cİldi iyileştirici ve koruyucu özellikleri vardır. Ama koyunların parazitlere karşı korunmasında kullanılan kimyasal ilaçların kalıntılarını içerebilir.
Sıvılar:
Kozmetik malzemeleri genelde su ve alkol içerirler. Doğal bakım ürünlerinin pek çoğunda ise biki çayları yer alır.
Su:
Bir numaralı hayat iksirimizdir, yanlızca arıtılmış formda kullanılır. Böylece, kireç gibi mineraller ve bakteriler saf dışı bırakılmış olur. Arıtılmış su, nemlendirici maddelerin eşliğinde, cildi yumuşatır.
Etil alkol:
Özellikle losyonlarda ve temizleme sularında, düşük derecede kullanılır. Alkolün derecesi, arıtılmış su eklenerek düşürülebilir. Cİldi fazla yağdan arındırır, mikrop kırıcı, iltihap önleyici ve yatıştırıcıdır.
Soğuk Uygulanan Bitki Yağları
Bitkisel yağlar, deperli içerikleriyle (doymamış yağı asitleri, lesitin, vitaminler ve çeşitli mineraller), cildin illevlerini desteklerler. Şifalı bitkilerle tedavi geleneğinde bitkisel yağ kullanımı, bilinen en eski beden bakımı uygulamalarında çok önemli bir yere sahiptir.
Bademyağı:
Acı ve tatlı badem çekirdeğinini karışımından, ama bazen de yalnızca tatlı badem çekirdeğinden elde edilir. Badem yağı kullanışlıdır. Özellikle duyarlı, kuru ve çatlak ciltleri çok olumlu etkiler ve prüzlerini alır. Bebeklerde de kullanılabilir.
Hintyağı:
Müshil ilacı olarak bilinir. Kendine özgü kokusu nedeniyle, kozmetiklere katkı biçiminde, az miktarlarda kullanılır. Özellikle saçları güçlendirmede başarıyla kullanılır.
Jojoba yağı:
Bilimsel adı Simmondsiachinensis olan, Meksika kökenli bir ağaççığın meyve çekirdeklerinden kazanılır. Akışkan bir mumdur. Kozmetik ürünlerinde yayghınlıkla kullanılır.
Kabak çekirdeğiyağı:
Cildi düzgünleştirir, yumuşatır ve yaşlanmasını yavaşlatır.
Soya yağı: Soya fasülyesinin yağı, yüksek oranda içerdiği lesitin ve A vitamini göz önünde bulunduralarak cilt bakımında kullanılan öteki yağlara eklenebilecek en değerli yağlardandır. Cildin beslenmesinden önemli görevler üstlenebilir.
Susam yağı: Hafif etkili, cildi besleyici ve güneş ışınlarından koruyucu özellikler taşır. Cilde derinlemesine işler, temizleyici ve zararlı maddelerden arındırıcı olarak kullanılabilir.
Zeytinyağı: Zeytinyağı klasik bir kozmetik katkısıdır. Cilde derinlemesine işler, normalleştirir ve kendini yenileyebilmesine yardımcı olur.